Ohlédnutí za činností SDH Ledeč nad Sázavou v roce 2021

V roce 2021 se činnost ledečských hasičů pomalu navracela k normálu. Probíhal výcvik i školení, testy strojníků, zkoušky nositelů dýchací techniky, pravidelné kondiční jízdy, ale po delší odmlce i plnohodnotné cvičení, tentokrát zaměřené na dálkovou dopravu vody od Vodákova mlýna, až téměř do Prosíček. Proběhla i okrsková soutěž v Jedlé. Ačkoliv letos nebyla uspořádána soutěž v TFA v Ledči, sportovci mohli v této disciplíně soutěžit v Bojišti. V oblasti péče o techniku byla začátkem tohoto roku zahájena další oprava cisterny na našem zásahovém vozidle Camiva.

Svoji činnost a techniku hasiči předvedli v Koutech pro děti z Háty, ale i na letních táborech v okolí Ledče. Tradičně se ledečtí hasiči zúčastnili Bitvy o Notorburg a Vikingské bitvy, asistovali na Motokrosu a nově částečně i na Pokoutním festivalu.

Mimo vlastní akce se zástupci ledečských hasičů zúčastnili samozřejmě okrskové a okresní schůze, ale například i svěcení zvoničky v Prosíčkách, poklepání základního kamene úřadu v Ostrově, otevření nové zbrojnice v Pavlově, apod.

V roce 2021 byla uzavřena dvě hasičská manželství Soni a Pavla Pokorných a Barbory a Tomáše Krejčíkových.

Opět proběhla dobročinná sbírka hraček a dalšího materiálu pro potřebné, tentokrát pro děti hospitalizované na dětském oddělení havlíčkobrodské nemocnice, svým příspěvkem ledečtí hasiči podpořili výcvik a pořízení asistenčního psa pro Majdu Fišerovou.

Z 24 výjezdů lze připomenout výjezdy na požáry v souvislosti s pálením klestí v Hradci, Mstislavicích, Vilémovicích, Pavlově, Leštince a Tunochodech. K požárům sazí v komínech došlo v Horní Pasece a Habreku. V Ledči došlo k požáru po explozi kotle v kotelně rodinného domu, v Hněvkovicích hořely balíky slámy. Mezi nejnáročnější zásahy se zařadila likvidace následků větrných smrští v červenci a říjnu. Z tzv. Covidových aktivit opět probíhá míchání a distribuce dezinfekce. Možná lze připomenout, že výjezdová jednotka je plně očkována.

O činnosti sboru je veřejnost i členové pravidelně informována a to jak ve zpravodaji, tak na webových stránkách, ale i na Facebooku či Instagramu.

Za veškerou činnost se patří všem členům poděkovat. Nikdo nemá čas pořád, všichni mají své rodiny a zaměstnání. I přesto ledečtí dobrovolníci nachází čas udělat něco pro občany, pro obec a společnost. Na úkor svého volna a zpravidla bez nároku na odměnu. V následujícím roce se snad opět budeme moci čím dál více věnovat potřebným aktivitám a to nejen při zásahové a výcvikové a vzdělávací činnosti, ale i ve společenské a kulturní.

Závěrem jen věnujeme smutnou vzpomínku naší bývalé člence Josefě Hartové a starostovi města Ing. Zdeňku Tůmovi, kteří nás nedávno opustili.

Foto Tomáš Krejčík