Velká voda 2024 v Ledči nad Sázavou

V letošním roce zasáhly téměř celé území České republiky rozsáhlé povodně. Po téměř celém deštivém týdnu v důsledku srážek frontálních systémů nad střední Evropou od pátku 13.9.2024 vydatně a vytrvale pršelo. Téměř všechny toky v České republice dosáhly některého z povodňových stupňů, zpravidla toho nejvyššího. Přes padesát měřících míst zaznamenalo stoletou vodu, následky se na řadě míst stále odstraňují, povodně si vyžádaly několik lidských obětí a několik osob je stále pohřešováno.

Sázava i další toky v Ledči nad Sázavou a jejím okolí v důsledku srážek nad Českou republikou o víkendu od pátku 13.9.2024 rovněž zaznamenaly významný nárůst stavu. Nejčernější prognózy se nenaplnily, nicméně ledečtí hasiči, dobrovolníci i další občané a organizace v návaznosti na odhadované přívaly vody provedli řadu opatření, která měla snížit případné škody a zmírnit následky rozvodnění toků.

Ledečtí dobrovolní hasiči připravili přes jeden tisíc pytlů s pískem a spolu s řadou dalších preventivních opatření se podíleli na stavbě protipovodňových zábran, ve spolupráci se zástupci města monitorovali situaci a po celou dobu byli připraveni k okamžitému zásahu.

Jak je uvedeno výše, dramatické prognózy se v Ledči nad Sázavou nenaplnily a řeka Sázava se přibližně od pondělí 16.9.2024 postupně vracela ke svému standardnímu stavu. Své koryto opustila jen na několika málo místech.

Jménem ledečských hasičů děkujeme všem občanům, kteří spolu s námi přiložili ruce k dílu a aktivně se k nám připojili při pytlování, případně svépomocí zajišťovali svůj majetek, aby se hasiči mohli zaměřit tam, kde bylo třeba. Děkujeme i městu za spolupráci při organizaci činností a při vzájemném předávání informací a další součinnosti a všem občanům, kteří respektovali omezení, která s sebou naše činnost a přípravy na povodeň nesla, zejména, že nezvyšovali riziko ohrožení životů a zdraví vstupem a vjezdem na určená místa a zdrželi se adrenalinových kratochvil v souvislosti s rozvodněním toků.

Činnost ledečských dobrovolných hasičů v souvislosti s letošními povodněmi byla symbolicky ukončena včerejším úklidem, čištěním a údržbou vozidel a stanice.