TFA Junior Hradec

V sobotu dne 3.9.2022 byla Sborem dobrovolných hasičů v Hradci u Ledče uspořádána soutěž v disciplínách TFA (Toughest firefighter alive – hasičský silový víceboj) pro děti a kategorii hobby.

Bezvadně připravená hasičská sportovní událost byla nápadem tamního starosty hasičů Radka Pavelky, který se nechal inspirovat obdobným podnikem pořádaným Sborem dobrovolných hasičů v Bojišti.

Na start nastoupilo 6 závodníků v kategorii hobby muži, dvě závodnice v kategorii hobby ženy, tři závodníci v kategorii 13-15 let, šest závodníků v kategorii 11 a 12 let, čtyři závodníci v kategorii 9 a 10 let, čtyři závodníci ve věkové kategorii 6-8 let a čtyři závodníci ve věku 3-5 let a závěrem i čtyři závodníci z řad diváků, kteří se rozhodli náročný silový víceboj také vyzkoušet.

Disciplíny byly upraveny podle věku a odpovídajících fyzických možností závodníků.

Dospělá varianta závodu zahrnovala – zapojení a roztažení dvou hadic B75, dvojí převrácení pneumatiky od traktoru, smotání dvou hadic B75, překonání 2 metry vysoké bariery, slalom mezi kolíky s hasicím přístrojem 6kg, transport figuríny 80 kg, přenos dvou kanystrů 20 l a 40 úderů v hammer boxu. Po celou dobu byl hasič oděn v zásahovém oděvu a zásahové obuvi, s dýchacím přístrojem na zádech a s ochrannou požární přilbou. Soutěžící po sérii fyzicky náročných úkonů často končili na v cíli připravené matraci.

Vítězem extrémních disciplín TFA je každý, kdo dráhu zdolá a dokončí. Toho s různým stupněm obtíží dosáhl nakonec každý, kdo se na start postavil.

S nejlepším časem se podařilo dráhu zdolat:

  1. místo v kategorii A (3-6) – Adéla Mariňáková

1. místo v kategorii B (6-8) – Michal Smetana

1. místo v kategorii C (9-10) – Tomáš Matějovský

1. místo v kategorii D (11-12) – Martin Tesárek

1. místo v kategorii E (13-15) – Zlata Matějovská

1. místo v kategorii hobby – velitel okrsku Jaroslav Tvrdík

1. místo v kategorii hobby ženy – Alena Radilová

  1. místo v kategorii rodiče/diváci – Vojtěch Mariňák

Všem, kteří se podíleli na přípravě soutěže, na její realizaci, stejně jako všem, kteří se zúčastnili, si dovolím, jako jeden ze závodníků, kteří málem na dráze vypustili duši, poděkovat.

Letošní Bojišťský železňák proběhne v sobotu dne 10.9.2022 u hasičské zbrojnice v Bojišti (za Kulturním domem) a Železný hasič Ledče nad Sázavou v pátek dne 23.9.2022 (na požární stanici v Pivovarské ulici).