Bojišťský Železňák 2022

SDH Bojiště za podpory obce Bojiště uspořádal dne 10.9.2022 již 3. ročník soutěže v disciplínách TFA Bojišťský Železňák. Hlavní motivací pro pořádání této soutěže je především přiblížit tento nároční hasičský sport nejen zájemcům z řad dobrovolných i profesionálních hasičů, ale také široké veřejnosti. SDH Bojiště se snaží vytvářet příležitost, nezávazně vyzkoušet různé disciplíny TFA, poměřit vzájemné své síly a dovednosti, ale také vidět zblízka profesionály v akci, možnost probrat s nimi techniku tohoto sportu a načerpat zkušenosti. Soutěž je vždy otevřena všem, kdo mají zájem. Nezřídka se stane, že i z řad diváků, se po shlédnutí několika soutěžících, nějaký zvědavý zájemce přihlásí, aby si to vyzkoušel na vlastní kůži a vlastně tak trochu otestoval, jak hluboko do svých sil je schopen si sáhnout.

Stejně jako v přechozích ročnících, trať navrhl a postavil Petr Cihlář, který SDH Bojiště již několik let v soutěži TFA reprezentuje. Díky jeho nadšení pro věc a úspěchy v soutěži dokázal motivovat řadu lidí, aby se také zapojili, ať už organizačně, nebo soutěžně.

Letos se závodníci představili ve třech kategoriích: Muži, Ženy a Masters. Závod začal připojením hadic na rozdělovač, pokračoval překonáním dvoumetrové bariéry, vytažením závaží na věž, smotáním hadic B, přenášením závaží, transportem figuríny, hammer boxem a končila připojením proudnice na rozdělovač.

Všichni zúčastnění závodní okruh dokončili, každý měl na trati svou oblíbenou ale i neoblíbenou disciplínu. Avšak výslední čas není tak důležitý. Je úžasné sledovat vzájemnou podporu závodníků na trati, jak zkušení závodníci neváhají poradit a pomoci nováčkům, snahu organizátorů připravit co nejlepší podmínky.

Ve snaze přilákat na závody i veřejnost, připravil SDH Bojiště spolu s obcí Bojiště také dětskou závodní trať, která ve zmenšené formě kopírovala některé z disciplín TFA. Děti tak formou hry cvičí svoji pohybovou zdatnost, ale především se baví. V závěru trati na ně čekal také nafukovací hrad a malování na obličej. Pro všechny bylo připraveno také občerstvení. Škoda jen, že počasí letošnímu ročníku příliš nepřálo. Tak snad příští rok…

Za SDH Bojiště Jan Cihlář ml.

default