Ledečsko – Mekka železných hasičů

V Ledči a jejím okolí byly během měsíce září uspořádány celkem tři soutěže v hasičském silovém víceboji. Přihlásili se i soutěžící i z okolních krajů.

V neděli 3.9.2023 proběhla soutěž v Bojišti. Jednalo se o další ročník Bojišťského železňáka. Soutěže v disciplínách TFA se zúčastnili závodníci v kategoriích ženy, muži do 35 let a nad 35 let věku. Letošní ročník soutěže přilákal soutěžící až z Jihočeského a Středočeského kraje. Duchovním otcem této sportovní události je Petr Cihlář, kláním jako moderátor provázel Jan Cihlář.

Ve věkové kategorii do 35 let na dráhu nastoupilo 13 závodníků, první místo obsadil Martin Mrzena z Bechyně, druhé Lukáš Cakl z SDH Rokytnice nad Rokytnou a třetí Petr Kosek z Herálce. Za ledečskou výjezdovou jednotku na dráhu nastoupil Vojtěch Scholze a mimo pořadí i Dan Horký. V kategorii nad 35 let startovalo pět borců, první tři místa obsadili Petr Svatek z SDH Lukavec, druhé místo domácí Petr Cihlář, třetí místo Rostislav Budař z SDH Třešť. Za ženy síly změřilo 8 závodnic, na prvním místě se umístila Nikola Cempírková ze Svratky, Denisa Vápeníková z Dolního Města na místě druhém a Nora Šebelová z SDH Jaroměřice nad Rokytnou na třetím. V kategorii dorost startovali dva závodníci, Jakub Lipka z Herálce a Jakub Prachař z Bechyně. S o pár vteřin lepším časem zvítězil závodník z Jižních Čech. Dráha zahrnovala spojování materiálu, rozvinování a svinování hadic, překonání bariery, výstup po žebříku, přenášení a vytahování břemen, včetně osmdesátikilové figuríny, hammer box a další divácky atraktivní úkoly.

V sobotu 9.9.2023 byla soutěž v disciplínách TFA uspořádána hradeckými dobrovolnými hasiči v Hradci u Trubního rybníka. Soutěž byla zaměřena na sportovce juniory v kategoriích do 16 let. Silné zastoupení měla Číhošť, závodníci přijeli ale také třeba z Uhelné Příbrami nebo Chrtníče.

Druhým ročníkem soutěže provázel Radek Pavelka a klání se zúčastnily děti ve věkových kategoriích od předškolních po devátou třídu základní školy. První tři místa v předškolácích obsadili 1. Tadeáš Veselý z Číhoště, 2. Tomáš Čížek z Dobrovítova a 3. Magdalena Tvrdíková z Číhoště. V kategorii I. až III. třída Jan Kolář z Číhoště, Václav Tvrdík z Číhoště a Zuzana Kolaříková z Hradce.  V kategorii IV. až V. třída nastoupilo 12 závodníků, na prvních třech místech se umístili Tereza Prášková z Hradce, Ema Krátká a Rozálie Šeclová z Uhelné Příbrami. Kategorie VI. až VII. třída rovněž 12 závodníků, na místě prvním Petr Veleta z Hněvkovic, druhý Aleš Prášek z Hradce a třetí Adam Novák z Číhoště. V nejstarší kategorii, tedy osmá a devátá třída taktéž síly měřilo 12 jednotlivců, na prvním místě Tomáš Krátký z Uhelné Příbrami, na druhém Zlata Matějovská a na třetím místě Vendula Tesárková, obě za SDH Číhošť.

V pátek dne 22.9.2023 byla uspořádána další soutěž, tentokrát v Ledči na stanici. Organizační tým v čele s ppor. Petrem Ševců připravil sportovní klání v hasičském silovém víceboji ve fotogenických kulisách Pivovarského údolí pod ledečským hradem. I do této soutěže, jejíž tradici založil mjr. Bc. Jan Šimanovský, se v podstatě na poslední chvíli přihlásili soutěžící nejen z Kraje Vysočina. Mezi 15 soutěžícími měla zastoupení například Kardašova Řečice, Běleč, Bechyně, anebo Mladá Vožice. Za Ledeč na dráhu opět nastoupili Dan Horký a Vojtěch Scholze; nechyběly místní legendy tohoto sportu Petr Svatek a Petr Cihlář.

Na prvním místě se umístil Petr Svatek, na druhém Michal Mareš z Bělče a na třetím Martin Mrzena z Bechyně.

TFA – Toughest Firefighter Alive je silový víceboj, který simuluje práci hasičů. Spojování, rozvinování a svinování hadictransport figurínytransport závažípřekonání bariéry, práce s palicí, výstup do výšky, apod. Po celou dobu má závodník kompletní zásahový oblek, zásahovou obuv, rukavice, helmu a dýchací přístroj jako zátěž. Většina závodníků si během plnění disciplín sáhne na hranici svého fyzického vyčerpání. Za úspěch lze považovat, když závodník dráhu zdolá, jako téměř v každém sportu o umístění rozhoduje čas.